Juniorii Ho Hac încearcă Lanțurile – Ho Hac Bucuresti

Juniorii Ho Hac încearcă Lanțurile

Așa cum s-au obișnuit Juniorii, miercurea e zi de munte. De data aceasta am ales pentru ei un traseu mai tehnic, pregătitor pentru programul montan Munțoman de Stâncă. Ce alt munte ar fi mai potrivit pentru un astfel de traseu decât Piatra Craiului?

Traseul a durat în total 10 ore,iar ruta propusă a fost următoarea:Plaiul Foii- Refugiul Spirlea – Zăplaz – Vf. La Om(La lanțuri). A fost necesar echipament de siguranță și multă atenție din partea micilor munțomani. Am pornit în jur de ora 11, lăsând mașina în Plaiul Foi . Prima parte a traseului este ușoară, potrivită pentru povești și încărcare cu energie pozitivă și curiozitate. Ajunși la refugiu, ne-am oprit pentru o mică pauză de masă, discutând puțin cu un grup de străini veniți în România special pentru a ne cunoaște munții.

Drumul de la refugiu până la Zăplaz l-am parcurs întâi prin pădure, ulterior prin grohotiș, obișnuindu-ne cu toate tipurile de sol și învățând să ne dispunem corpul în funcție de condițiile întâlnite. La Zăplaz, atmosfera s-a schimbat complet pentru juniori: toată strădania lor de a ajunge ,,până la locul unde începem să cățărăm,, nu a fost în zadar, iar acest boost de energie pe care l-am resimțit cu toții ne-a ajutat în continuare pe traseu.

La Zăplaz am îmbrăcat echipamentul special, am pus căștile de protecție și am început urcarea ușor, învățând de la instructorul nostru care sunt regulile ce trebuie urmate cu rigurozitate pe acest tip de urcuș, dar și cum să ne dispunem corpul și cum să ne dozăm corespunzător energia. După 2.5 ore de urcuș susținut, am luat o pauză de dulce și am hotărât să ne întoarcem la bază, deoarece seara/apusul era deja în drum spre noi, iar corturile și sacii de dormit nu făceau parte din proviziile noastre pentru acest traseu. Din acest punct de vedere, copiii au învățat că, pe munte, cea mai importantă este siguranța noastră. Au decis la comun că este mai bine să descățărăm cât încă este lumină afară, astfel că, în maxim 4 ore eram deja la mașină, în siguranță, pregătindu-ne să parcurgem drumul spre casă. 

Decizia de a ne întoarce a fost, bineînțeles, dublată de promisiunea și dorința de a ne întoarce în Piatra Craiului și de a înnopta pe cel mai înalt vârf al acestui masiv: Vf. La Om (Vf. Piscul Baciului, 2238 m). Sperăm să revenim chiar în această vară cu un nou articol în care să descriem experiența de pe vârf. Până atunci, ne pregătim de viitoarele trasee și suntem mândri de reușita noastră de astăzi.

Tags: